Do czego warto używać białego maku

Biały mak uznawany jest za szlachetniejszą odmianę maku niebieskiego. Przyznać trzeba, że jest on o wiele droższy, ale także słodszy, delikatniejszy i bardziej aromatyczny. To dlatego nawet niewielka ilość białego maku potrafi całkowicie odmienić charakter wypieków. To dlatego bardzo często jest on dodawany do ciast o najwyższej jakości.

Do jakich wypieków dodawać biały mak?

Jak głosi tradycja, biały mak zawsze dodawany jest do słynnych rogali Świętomarcińskich. Głównie dlatego, że jest on drobniejszy i bardziej charakterystyczny w smaku, niż jego niebieski odpowiednik.
Biały mak stanowi też składnik różnego rodzaju słodkich kremów, a także tortów, czy wypieków z kruchego oraz francuskiego ciasta.
Dodaje się go wszędzie tam, gdzie wskazana jest delikatność i aromat.

Jakie właściwości ma biały mak?

Przede wszystkim słynie on ze swoich właściwości uspokajających i usypiających. Nie każdy wie jednak o tym, że biały mak pozytywnie wpływa także na cały układ trawienny. Warto zjeść, choć kilka ziarenek po sytym obiedzie. Mak biały jest także bardzo cennym źródłem dużych ilości błonnika. W dużych ilościach może on się sprawdzić, jako naturalny środek na przeczyszczenie.
Dodatkowo warto wspomnieć też o tym, że mak jest bardzo mało kaloryczny. To dlatego bez wyrzutów sumienia może być dodawany do wypieków oraz potraw.
Olej makowy, czyli wyciąg z maku, skutecznie reguluje też pracę nerek oraz wątroby.