Rodzaje przypraw korzennych

Przyprawy korzenne to zdecydowanie najbardziej aromatyczne przyprawy, jakie można znaleźć w kuchni. Potrafią całkowicie odmienić smak wielu dań, nadać mu charakteru, a także i wyrazistości. Trudno wyobrazić sobie najpopularniejsze dania bez dodatku przynajmniej niektórych z przypraw korzennych. Warto więc wiedzieć, które przyprawy zalicza się do grupy przypraw korzennych, a także czym charakteryzują się niektóre z nich i używać ich w swojej kuchni, aby nadać daniom niepowtarzalny smak.

Jakie są przykłady przypraw korzennych?

Z całą pewnością jedną z najpopularniejszych przypraw, które zalicza się do rodziny przypraw korzennych jak tych, jest cynamon, tak chętnie wykorzystywany, zarówno przy marynowaniu mięs, jak i przy pieczeniu słodkości. Cynamon nadaje lekko gorzkiego, przechodzącego w słodycz smaku, dzięki czemu pasuje, zarówno do dziczyzny, jak i do ciast na bazie jabłek.

Kolejną bardzo znaną z kuchni przyprawą, jest kurkuma. Charakterystyczna przyprawa, która mocno barwi na odcień intensywnego pomarańczowego i pozostawia na języku nutę ostrości. Doskonale nadaje się ona do wszystkich dań kuchni indyjskiej, ponieważ to właśnie z Indii się ona wywodzi.

Na pewno należy wspomnieć też o kardamonie, przyprawie, która sprawia, że jedni ją kochają, a inni zaś nienawidzą. Co sprawia, że kardamon jest aż tak specyficzny?
Z całą pewnością jego niecodzienny smak. Kardamon jest mocno aromatyczny i lekko ostry. Na pewno sprawdzi się jako dodatek do pierników, a także gęstych sosów pieczeniowych.