Do czego stosuje się mleczan magnezu?

Mleczan magnezu jest wyjątkowo dobrze przyswajalna formą magnezu, najlepszą jaka jest obecnie dostępna. Dzięki tej soli magnezu z kwasem mlekowym możliwe jest bardzo łatwe i szybkie uzupełnienie niedoborów, które mogą powodować nieprzyjemne konsekwencje. Mleczan magnezu (https://evita.sklep.pl/pl/mleczan-magnezu-84mg-120kaps.html), jako nośnik magnezu jest neutralny dla zdrowia. Oprócz jonów magnezu, produktem jego rozpadu w organizmie jest nieszkodliwy kwas mlekowy (ten sam, który występuje w koszonych ogórkach, czy kapuście).

Źródła magnezu w pożywieniu

Doskonałym źródłem magnezu są na przykład pestki dyni. Występuje on też w dużych ilościach w kakao, otrębach zbożowych, płatkach owsianych. Z owoców bardzo dobrym źródłem magnezu są banany. Ten ważny mikroelement jest obecny również w sporych ilościach w grochu, kaszy gryczanej i jęczmiennej. Świetnymi źródłami tego pierwiastka są: natka pietruszki i szpinak.

Kiedy należy suplementować magnez mleczanem magnezu?

Magnez należy suplementować kiedy dojdzie do jego niedoboru, albo występuje zagrożenie takim stanem. W normalnych warunkach wystarczy dieta bogata w ten składnik. We współczesnym świecie dość łatwo jednak o jego niedobory. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez, a więc stan zagrożenia niedoborem, pojawia się w czasie długotrwałego stresu. Przyczynami zwiększonego zapotrzebowania mogą być również: przemęczenie, przyjmowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych, zła dieta, wzmożona aktywność seksualna.