Choroby nowotworowe stały się obecnie wręcz plagą i boryka się z nimi coraz więcej osób. Rak atakuje zarówno osoby starsze, jak i młode, w tym nawet dzieci. Można jednak zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu, jeśli zadba się o prawidłowo zbilansowaną dietę. Żywność ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, w tym na rozwój chorób nowotworowych. Na szczególne uznanie zasługują warzywa krzyżowe, które zawierają bioaktywne związki o działaniu antyrakowym. Z całą pewnością warto zatem włączyć do swojego codziennego menu produkty takie jak jarmuż, brokuły, kalafior, kapusta czy też brukselka.
Przeciwrakowe działanie sulforafanu
Kapusta jest bardzo niedocenianym warzywem ze względu na swoje wzdymające działanie. Okazuje się jednak, że nie należy z tego powodu rezygnować z jej spożywania. Już starożytni Rzymianie sięgali po kapustę w celu przeciwdziałaniu przeróżnym schorzeniom. Dzięki licznym badaniom naukowym potwierdzono prozdrowotne właściwości tego warzywa. Znajdujące się w niej związki przyczyniają się do redukcji stanów zapalnych, a więc są bardzo pomocne w przypadku chorób reumatycznych, astmy, dny moczanowej, schorzeń oczu i chorób nowotworowych. W przypadku osób spożywających kapustę oraz inne warzywa krzyżowe zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka piersi, płuc, trzustki, wątroby i gruczołu krokowego oraz białaczki czy glejaka.
Warzywa kapustę obfitują w związki antyoksydacyjne. Zawarty w nich sulforafan w kapsulkach nie tylko zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, ale działa ochronnie na różnych etapach tworzenia się raka. Jest on w stanie pobudzić enzymy detoksykacyjne organizmu i uchronić go przed uszkodzeniem DNA. Związek ten okazuje się być nieoceniony także w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego i oddechowego oraz przy cukrzycy i zakażenia bakteryjnego Helicobacter pylori. Najwięcej sulforafanu można znaleźć w brokułach i jego kiełkach. Znajduje się on także w kapuście, kalafiorze, rzepie, chrzanie, jarmużu, brukselce, rzodkiewce, rzeżusze, brukwi i gorczycy.