Ciąża to czas, w którym troska o zdrowie wymaga dużo uwagi. Aby zapewnić dziecku jak najlepszy start, priorytetem jest odpowiednia podaż witamin. Trzeba wzmocnić układ odpornościowy oraz pozbyć się zmęczenia i złego samopoczucia, warto więc uzupełnić dietę przyszłej mamy w odpowiednie witaminy. Na jakie witaminy dla kobiet w ciąży należy zwrócić szczególną uwagę?
Witamina A — witamina antystresowa
Od czwartego miesiąca ciąży konieczna jest dodatkowa porcja witaminy A. Decydujące są nie tylko zwiększone potrzeby przyszłej mamy, ale także niezbędny element dla rozwoju narządów, metabolizmu, układu oddechowego i układu nerwowego dorastającego dziecka. Wystarczająca ilość witaminy A jest dostarczana przez żywność, taką jak jajka i produkty mleczne. Jeszcze więcej witaminy A można znaleźć w karotenie roślinnym lub beta-karotenie, np. przykład w jarmużu. Smaczne bomby witaminy A, takie jak gotowana na parze marchewka i bataty, a także szpinak i brokuły, również zapewniają wystarczający arsenał tego cennego zabójcy stresu.
Kwas foliowy — witamina B9
Już na początku ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B9. Witamina ta, znana również jako kwas foliowy, jest zabezpieczana poprzez regularne spożywanie zielonych warzyw, takich jak brukselka, sałata, szpinak. Pokarmy wzbogacone witaminą B9, takie jak sól kuchenna, płatki zbożowe i napoje multiwitaminowe, uzupełniają równowagę kwasu foliowego. Każdy, kto regularnie spożywa produkty pełnoziarniste i nabiał, spożywa sporą porcję witaminy B9. Jednak w rodzinnym pożywieniu jest spożywana tylko jedna trzecia zalecanej ilości 550 mikrogramów kwasu foliowego. W związku z tym zaleca się przyjmowanie uzupełniających preparatów, zawierających witaminy dla kobiet w ciąży ze sklepu Evita.Sklep.
Tiamina — witamina dobrego nastroju
Na szczególną uwagę podczas ciąży zasługuje również witamina B1 (tiamina). Substancja życiowa przekształca węglowodany w energię, co znacząco przyczynia się do rozwoju silnego mózgu, silnego serca i zdrowego układu nerwowego u dziecka. Brak witaminy B1 powoduje długotrwałą obniżoną wydajność i objawy zmęczenia, którym przyszłe matki mogą przeciwdziałać świadomym przyjmowaniem 1,2 grama tiaminy dziennie. Aby uzupełnić witaminę B1, warto sięgać po potrawy z brązowym ryżem i ziarnami pszenicy, musli i produkty pełnoziarniste.
Witamina D — witamina słońca
Już w 14 tygodniu ciąży kości i zęby dziecka zaczynają się rozwijać, dlatego należy przywiązywać dużą wagę do równowagi wapniowej. Do tego niezbędna jest witamina D, która odgrywa zasadniczą rolę w przyswajaniu i przetwarzaniu wapnia. Za wszelką cenę należy unikać jej niedoboru. Oprócz pokarmów zawierających D takich jak filet z łososia, jajka na twardo i musli, dietetycy zalecają dawkę 10 mikrogramów dziennie.