Witamina B 12- najlepsze co można podarować swojemu organizmowi

Witamina B12 to bardzo pożyteczny związek organiczny, który pełni wiele różnorakich funkcji w naszym organizmie. Już sam ten fakt, powinien nas skłonić do tego, aby zadbać o prawidłowe stężenie tej witaminy w naszym ciele. Choć mało kto, o tym wie to niedobór witaminy B12 może wywołać poważne problemy zdrowotne.

Dlaczego witamina B12 jest taka ważna?

Po pierwsze bierze czynny udział w tworzeniu erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Ich prawidłowy poziom zapobiega między innymi anemii oraz białaczce. Po drugie witamina ta pomaga zachować zdrowe kości i chroni je przed osteoporozą. Po trzecie jej prawidłowe stężenie we krwi pobudza procesy trawienne oraz apetyt.

Witamina B12 dobrze rozpuszcza się w wodzie, wiec nie ma kłopotu z jej pełnym przyswajaniem. Witamina B12 jest pomocna przy wszelkiego rodzaju osłabieniach organizmu z powodu infekcji, czy długiego leżenia w łóżku. Dzięki niej ciało odzyskuje siły i dawny wigor.

Inne zalety witaminy B12

Witamina B12 wspiera przede wszystkim kondycje układu nerwowego. To jej zasługa, że uda je nam się czegoś nauczyć, coś zapamiętać, a nasza koncentracja i skupienie są na najwyższych możliwych obrotach. Dzięki niej łatwiej jest również panować nad emocjami, radzić sobie z depresją, czy wyzbywać się swoich ukrytych leków.

B12 to witamina, której zadaniem jest jak najpełniejsza ochrona mózgu przed spowolnieniem i otępieniem. I trzeba uczciwie przyznać, że wywiązuje się zadania wzorcowo. Bez niej o wiele trudniej byłoby zachować umysł w świetnej formie do późnej starości.

W jakich produktach znajdują się duże ilości witaminy B12?

Po pierwsze w produktach pochodzenia zwierzęcego typu wątróbka, serce, nerki można odnaleźć spore jej ilości. Po drugie rośliny strączkowe, takie jak fasola i groch również są bogatym źródłem B12 witaminy (sprawdź). Niemniej można ją także przyswoić, jedząc ryby, owoce morza lub skorupiaki.

Ponadto jaja, mleko czy żółty ser to także bogata skarbnica wspomnianego wyżej związku. Witaminę B12 można także otrzymywać w formię zastrzyków. Wtedy głębiej i szybciej wnika do komórek w organizmie.