Ból brzucha, wzdęcia, wiatry, czy zgaga to objawy niestrawności, które zdarzaja się każdemu z nas. Szczególnie, kiedy na horyzoncie święta, czy imieniny cioci. Wszystkie te dolegliwości załagodzić pomogą zioła na trawienie. Co ciekawe, już na etapie gotowania można wspomóc układ pokarmowy, bo niektóre zioła na dobre trawienie to znane przyprawy.
Znane wszystkim i sprawdzone
Listę najpopularniejszych ziół na trawienie otwiera dobrze znana mięta. Składnikiem tej jednej z najstarszych roślin leczniczych jest mentol, który działa m.in. rozkurczająco i przeciwbólowo. Napary z mięty pomogą łagodzić dolegliwości skurczowe jelit i żołądka oraz mają działanie żółciopędne i wiatropędne.
Imbir jest popularny szczególnie w kuchni azjatyckiej, ale bywa też coraz częstszym gościem polskich kuchni, Jego kłącze zawiera składniki, które stymulują wydzielanie soków trawiennych, zółci i śliny, co przyspiesza trawienie. Dodatkowo, imbir łagodzi nudności. Napar przygotowuje się zalewając kawałki świeżego kłącza lub sproszkowany imbir wrzątkiem czy po prostu dodając do herbaty.
Do ziół na dobre trawienie, które znane są wszystkim z wyglądu należy mniszek lekarski, czyli popularny mlecz. Napary z korzenia i ziela mniszka pomagają przy zaburzeniach trawienia ze względu na działanie żółciopędne i lekko przeczyszczające. Należy jednak pamiętać, by w stanach zapalnych dróg żółciowych i jelit konsultować stosowanie mlecza z lekarzem.