Owoce korzennika lekarskiego są popularną w naszym kraju przyprawą. Roślina ta pierwotnie występowała tylko w Ameryce Środkowej. Do Europy dotarła dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jak na ironię ta amerykańska przyprawa uwielbiana przez Azteków na równi z wanilią, przyjęła się u nas jako ziele angielskie.
Doskonała przyprawa w kuchni
Suszone jagody korzennika lekarskiego, znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. W naszym kraju przyprawa ta jest na tyle często stosowana, że wydaje się dość pospolita, choć jak wspomniano, jest w zasadzie egzotyczna i początkowo była dość droga. Obecnie jest jedną z tańszych i bardziej dostępnych.
Obecnie nie możemy sobie wyobrazić bez ziela angielskiego zup, sosów, mięs oraz innych bardzo wielu dań. Ziele lekarskie jest nieco ostrą przyprawą, która daniom nadaje korzennej nuty oraz aromatu.
Ziele angielskie jest ciekawą propozycją również jako dodatek do deserów, np. budyniów lub niektórych ciast. Ziele angielskie stosowane jest przeważnie w całości. Maksimum aromatu, jaki ta przyprawa oferuje, możemy uzyskać, stosując ziele angielskie mielone. W takiej formie jest również stosowane do przygotowywania kąpieli.
Kąpiele z zielem angielskim
Ziele angielskie zawiera w swoim składzie eugenol. Składnik ten wpływa na właściwości lecznicze ziela angielskiego. Mało znaną metodą na jego wykorzystanie, są kąpiele z zielem angielskim, które wpływają bardzo dobrze na układ ruchu, a w szczególności dobrze łagodzą bóle stawów oraz mięśni. Z ziela angielskiego można również wykonywać gorące okłady.