Warto przede wszystkim wiedzieć, że w bardzo dużej liczbie krajów herbaty oolong określa się niebiesko-zielonymi lub niebieskimi. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że omawiany gatunek herbaty jest przygotowywany w specjalnym procesie półfermentacji. Koniecznie należy takze pamiętać, że potrzebuje ona kilka lat, by można było cieszyć się jej smakiem.
Gdzie dokładnie uprawiany jest ten gatunek herbaty?
Herbata oolong uprawiana jest na Tajwanie oraz w południowych Chinach. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że jej wyjątkowość nie jest związana z krajem pochodzenia tylko z niezwykłym sposobem przygotowania. Warto również zaznaczyć, że podczas wytwarzania herbaty oolong proces fermentacji musi zostać przerwany w pewnym momencie.
W jaki sposób powinno się parzyć herbatę oolong?
Rekomendowane jest przede wszystkim zalanie jednej łyżeczki herbaty na jedną filiżankę o pojemności 200 ml wodą w temperaturze od 90 do 95 stopni Celsjusza. Woda będzie miała taką temperaturę dwie minuty po zagotowaniu. Z kolei czas zaparzenia będzie uzależniony od indywidualnych upodobań, powinien wynosić od 2 do 4 minut pod odpowiednim przykryciem. Nie można zapomnieć, by potem dokonać oddzielenia liści od naparu.
Dlaczego warto spróbować herbatę oolong?
Każdy miłośnik i smakosz herbaty powinien zdecydować się przynajmniej na spróbowanie tego gatunku. Spożywanie oolong sprawia bowiem, że smakosz tego wyjątkowego napoju może powrócić przez chwilę do tradycji picia herbaty.