Zdecydowana większość osób każdego dnia pije czarną herbatę, z dodatkiem cukru, cytryny i innych produktów… Nie jest to jednak najzdrowsze. Oczywiście czarna herbata ma swoje zalety, jednak jej wadą jest zawartość kofeiny, a dodatek cukru oraz cytryny ze skórką bogatą w pestycydy także nie jest najlepszy. Poza tym picie herbaty do posiłku spowalnia trawienie i może sprzyjać procesom gnilnym w jelitach. Lepiej będzie więc wybrać inne herbaty i raczej nie pić ich do posiłków.
Egzotyczne gatunki herbaty
Każda herbata jest produktem egzotycznym, pochodzącym głównie z Azji, jednak herbata zielona, czerwona herbata pu-erh, a zwłaszcza herbata biała, są u nas daleko mniej znane. Co prawda zielona herbata jest dość często wybierana przez osoby dbające o zdrowie, a po czerwoną herbatę pu-erh nieraz sięgają osoby odchudzające się, jednak częstotliwość ich picia jest dużo mniejsza. Jeszcze rzadziej można spotkać osoby pijące białą herbatę, do czego przyczynia się nie tylko jej mniejsza popularność – wiele osób w ogóle nie wie o jej istnieniu – ale też zdecydowanie wyższa cena. Po takie herbaty jednak warto sięgać dużo bardziej niż po herbatę czarną. Jeśli odpowiednio się je zaparzy, także mogą wspaniale dodawać energii, a są dużo zdrowsze. Herbata zielona na przykład jest bogata we flawonoidy, pobudza trawienie, odmładza i dodaje energii, a czerwona herbata jest znana jako zabójca tłuszczu, świetnie poprawiający trawienie oraz funkcjonowanie wątroby. Herbata biała jest zaś wyjątkowo delikatna.