Pieprz czarny mielony stanowi obowiązkowe wyposażenie przypraw, które znajdują się w każdej kuchni. Dodawany jest prawie do każdej potrawy, a jego łatwa dostępność sprawia, iż każdy sklepik osiedlowy i market posiada wiele różnorodnych rodzajów tej przyprawy. Jednak, nie wszyscy zdają sobie sprawę, iż oprócz walorów smakowych, pieprz czarny ma również wiele właściwości leczniczych. Jakich? Zapraszam poniżej.
Przyprawa godna naszego zdrowia
Pieprz czarny mielony dodawany jest prawie do każdej potrawy. Przyjmuje się, iż podkreśla i nadaje charakterystyczny mocny i ostry smak. Dietetycy zauważają jedna właściwości, które ta przyprawa posiada. Do takich należy bowiem między innymi: przyspieszenie przemiany materii, zmniejszenie występowania zaparć, kolek czy biegunek, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn oraz ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości żołądkowych.
Dodatek do każdej potrawy
W tradycyjnej kuchni polskiej nie ma potrawy, do której nie dodaje się pieprzu czarnego (zobacz tutaj). Pieprz czarny mielony (występujący najczęściej w parze z solą) świetnie podkreśla smak mięs, ryb, zup, potraw duszonych i pieczonych. Już zaledwie jego szczypta pozwala wzmocnić smak potrawy oraz nada jej wyrazistości i lekkiej ostrości. Aktualne bardzo modne łączenie jest nieoczywistych smaków, takich jak np. czekolady i pieprzu. Taki deser może stać się bowiem niezwykle oryginalnym i wyjątkowym doznaniem smakowym.