Kuchnia meksykańska to przede wszystkim wspaniały aromat, różnorodność kolorów oraz smaków. Z chęcią stosuje się tam pyszne tortille oraz kukurydzę, a także fasolę. Kuchnia meksykańska jest ceniona na całym świecie. Można jej część przenieść do Polski. Wystarczy przyprawa meksykańska. Co powinno się w niej znaleźć? Jakie zalety płyną z jej stosowania?
Meksykańska przyprawa – co powinno znaleźć się w jej składzie?
Bardzo ważnym elementem kuchni meksykańskiej jest czosnek. Ten sproszkowany nadaje daniom wyjątkowego smaku. Powinien z pewnością znaleźć się w przyprawie meksykańskiej. Bardzo ważne jest także urozmaicanie smaku potraw papryką chili. To jednocześnie sprawi, że danie będzie bardziej ostre, ale także bardziej aromatyczne. Nie należy zapominać o oregano. To nie tylko świetna przyprawa, ale również zioło ważne dla zdrowia. Okazuje się, że oregano usprawnia trawienie. W kuchni meksykańskiej popularna jest także bazylia. To aromatyczna przyprawa, która dodatkowo pomaga pozbyć się nieprzyjemnych wzdęć.
Do jakich dań można zastosować meksykańską przyprawę?
Przygotowując dania z meksykańską potrawą, warto inspirować się kuchnią Meksyku. Idealne będą więc tortille. Można je zrobić zarówno na ciepło na przykład z falafelem, jak i na zimno z awokado i pomidorem. Przyprawa meksykańska sprawdzi się także do leczo wykonanego na bazie cukinii oraz papryki. Bez wątpienia warto urozmaicić nią smak kurczaka. Sprawdzi się także dodana do ajwaru, którego smak oraz aromat bez wątpienia wzbogaci.