Na rynku dostępny jest ogromny wybór różnych herbat, które są cenione ze względu na smak i aromat, a także z powodu właściwości zdrowotnych. Do najpopularniejszych należy herbata zielona, która zyskuje coraz więcej zwolenników.
Właściwości zielonej herbaty
Ta herbat ma działanie, które bardzo korzystnie wpływa na organizm. Warto wiedzieć, że:
– zmniejsza ryzyko raka, zwłaszcza raka skóry,
– działa pobudzająco,
– zapobieganie paradontozie,
– korzystnie wpływa na skórę,
– pomaga walczyć z cellulitem,
– spowalnia procesy starzenia.
Jednocześnie trzeba pamiętać, żeby nie przesadzać z piciem tej herbaty, ponieważ w nadmiarze może powodować osłabienie wchłaniania żelaza i prowadzić do anemii.
Sposób przyrządzania
Zielona herbata wymaga odpowiedniego przygotowania. Listki trzeba parzyć przez około dwie-trzy minuty. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 70-80 stopni. Napój przygotowany w ten sposób będzie smaczny i aromatyczny, a także zdrowy. Dokładne wskazówki dotyczące parzenia będą również uzależnione od gatunku herbaty, który wybierzemy, dlatego zawsze warto przeczytać informacje od producenta lub zapytać się sprzedawcy w sklepie. W ten sposób zyskamy pewność, że robimy wszystko prawidłowo.
Właściwie przyrządzona herbata dobrze smakuje oraz jest zdrowa, ponieważ zawiera duże ilości cennych substancji takich jak przeciwutleniacze. Filiżanka aromatycznego napoju doda energii i poprawi samopoczucie.